Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

ministar o poskupljenjima

Filipović: Ako trgovci ne poslušaju Vladu to za njih nikako neće biti dobro

Autor: Hina

05.01.2023. 18:01
Filipović: Ako trgovci ne poslušaju Vladu to za njih nikako neće biti dobro

Foto: Vedran Karuza/NL/REUTERSMinistar gospodarstva Davor Filipović rekao je u četvrtak da se cijene moraju vratiti na razinu zadnjeg dana prošle godine, a da država ima alate koje će upotrijebiti ako se to ne dogodi, poput zamrzavanja cijena 100-njak proizvoda, cjelodnevnih inspekcija, ukidanja subvencija na struju, pa i novih poreza.


Današnjim vladinim zaključkom obvezuju se nadležne državne institucije i tijela na kontinuirane i pojačane nadzore, kako bi pridonijeli da se otkriju oni koji su u razdoblju konverzije kune u euro pokušali loviti u mutnom i koji su neopravdano dizali cijene”, rekao je Filipović.


Upitan zašto misli da će poduzetnici, odnosno trgovci i drugi koji su podizali cijene samo na temelju zaključka vlade spuštati cijene, Filipović je kazao da ih je vlada obvezala da to naprave i da moraju vratiti cijene na 31. prosinca, a ako to ne naprave uslijedit će nadzori kako bi se utvrdilo poštuju li vladin zaključak.


Ne isključuje ni druge poteze
“Mislim da to za njih nikako neće biti dobro”, rekao je.


Iako zaključci nisu obvezujući, smatra da je poslana jasna poruka kako se mora misliti na sugrađane i ne smije neopravdano povećavati cijene.


“Svi koji se ne budu pridržavali zaključka morat će nadležnim državnim tijelima položiti račune”, rekao je.


U slučaju potrebe Filipović ne isključuje ni druge poteze koji se, kako je rekao, mogu odnositi na zamrzavanje cijena širokog spektra proizvoda, ukidanje subvencija na struju, čak i uvođenje “drugačijih poreznih opterećenja”.


Najavio je da će se cijene promatrati, pa zaključi li vlada da nema promjena u ponašanju trgovačkih lanaca i “svih koji koriste ovu situaciju da bi podigli cijene”, postoji mogućnost ograničenja cijena 100-tinjak proizvoda, kao što su nedavno ograničene cijene njih devet.


Gdje su “crne liste”?


Vezano uz crne liste istaknuo je da se na stranicama njegovog ministarstva mogu vidjeti izvještaji koji prate kretanje proizvoda iz devet hrvatskih gradova, oko 800 prodajnih mjesta, a koji, naveo je, analitički pokazuju kolika je bila cijena pojedinih proizvoda.


U sljedećim će se danima, otkrio je, ta analitika još više pojačati tako da će građani moći pratiti kretanje cijena velikih trgovačkih lanaca po pojedinim artiklima.


Nada se će svi poštovati vladin zaključak, jer ne vjeruje da je “ikome u interesu da mu Porezna uprava ili Državni inspektorat ne izlazi iz prostorija”.


Inputi nisu narasli


Ponovio je da nikome preko vikenda nisu narasli ulazni troškovi i da nije bilo razloga za dizanje cijena, već je to bio pokušaj onih koji su iskoristili konverziju kune u euro da povećaju cijene i dodatno zarade.


Komentirajući najavu telekoma o poskupljenju usluga, rekao je da to vidi kao ozbiljan problem. Telekomi su, upozorio je, obuhvaćeni državnom mjerom vezanom uz cijenu električne energije.


Dodao je da nakon uvođenja eura nije korektno najavljivati bilo kakva poskupljenja, a posebno to ne bi trebali činiti telekomi koji dobivaju jeftinu struju u odnosu na ono što bi trebali plaćati.


Kada je riječ o najavi trgovaca za dodatnim poskupljenjima od 1. veljače, vjeruje da će oni “razumno postupati”, jer “država ima još puno alata u rukama, kao što je fiksiranje cijene za puno više proizvoda”.


Što donosi novi zaključak Vlade?


Vlada je u četvrtak donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, kojim obvezuje nadležne službe na pojačane kontrole cijena i nalaže da se neopravdano dignute cijene vrate na razine od 31. prosinca.


Zaključkom se obvezuju svi poslovni subjekti koji su povisili cijene roba i usluga protivno Zakonu uvođenju eura kao službene valute u RH, da revidiraju maloprodajne cijene tako da budu određene najviše do visine maloprodajnih cijena koje su vrijedile na Staru godinu.


Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zdravstva, Hrvatska narodna banka, HANFA, HROTE i Agencija za obalni i linijski promet, zaduženi su za pojačani nadzor.


Ministarstvo gospodarstva zaduženo je za praćenje cijene roba i usluga na različitim prodajnim i uslužnim mjestima, a Ministarstvo poljoprivrede za praćenje kretanje cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.


Na temelju prikupljenih podataka i analiza razmotrit će se izmjena odgovarajućih propisa i drugih akata Vlade kako bi se još bolje zaštitili potrošači, kaže se u vladinom zaključku.