Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

saborska procedura

Danas će se skupiti dovoljan broj potpisa za zahtjev za opoziv premijera Plenkovića

Autor: Dražen Ciglenečki

09.02.2023. 08:40
Danas će se skupiti dovoljan broj potpisa za zahtjev za opoziv premijera Plenkovića

Foto: Patrik Macek/PIXSELLMedijske objave poruka koje su prije nekoliko godina izmjenjivali pojedini HDZ-ovi dužnosnici, malo su odgodile zahtjev za opoziv premijera Andreja Plenkovića jer je Domovinski pokret, čija je ovo inicijativa, morao dopuniti tekst s njegovim grijesima ili »grijesima«.


Sada je i to gotovo i vjerojatno će već danas DP prikupiti 31 potpis zastupnika oporbe, koja je već ranije kompletna najavila podršku, i prijedlog za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Vlade uputiti u saborsku proceduru.


Plenković je, tvrdi se u dokumentu čiji je autor Domovinski pokret, »sudionik brojnih korupcijskih afera vrijednih više milijardi kuna, kojima je oštećen državni proračun, a u kojima su glavni sudionici članovi Vlade, bliski suradnici premijera te članovi uprava trgovačkih društava u državnom vlasništvu«.
»Predsjednik Vlade kompromitiran je i porukama svojih ministara i državnih tajnika, glasnogovornika Vlade i predstojnika svog Ureda predsjednika, koji su svi redom njegov izbor i njegovi najbliži suradnici te su i sami koruptivno nastupali prema direktorima javnih poduzeća iz svojih resora, trgujući utjecajem vlastite pozicije bliskih suradnika predsjednika Vlade i osobe čiji su osobni izbor.


Iz prepiske predsjednika Vlade, ministara i direktora državnih poduzeća vidljiva je sva bijeda sustava koji su oktorirali HDZ i Andrej Plenković. Sustav je to koji razdire hrvatsko nacionalno i političko tkivo, promovira stranačko zapošljavanje i protuzakonito djelovanje.


Takvo ponašanje za njih možda je ne-tema, ali jest veliki hrvatski problem«, navodi se u prijedlogu za premijerov opoziv, prvom od kada je Plenković preuzeo dužnost.


Njega se sumnjiči i da je »svojevrsni kreator afere najbrži prst poznate i po nazivu ‘software’, kojom je napravljena izravna i neizravna šteta za državni proračun«. Usto, Hrvatska je, smatraju u Domovinskom pokretu, »postala talac međunarodnih ambicija predsjednika Vlade koji je zapostavio nacionalne interese«.


Vlada će se o ovom prijedlogu morati očitovati u roku od osam dana, znači na sjednici idući tjedan, a na jučerašnjoj sjednici su odbijene dvije interpelacije oporbe, vezane za rast cijena nakon uvođenja eura te za obnovu područja pogođenim potresima 2020.


U negativnom mišljenju o interpelaciji Hrvatskih suverenista o neopravdanom porastu cijena, Vlada ističe da je »pravovremeno donijela učinkovite mjere zaštite potrošača«.


Do 31. siječnja je tijekom 1.751 inspekcijskog nadzora, zbog nepoštene poslovne prakse, izrečeno ukupno 296 novčanih kazni u iznosu od 496.067 eura, od čega pravnim osobama 207.595,31 eura, odgovornim osobama u pravnim osobama 169.357 eura te fizičkim osobama 119.114 eura.


Na sjednici Vlade je novi ministar graditeljstva Branko Bačić rekao da je u očitovanju na interpelaciju o obnovi sve što se trenutačno radi, prijedlog zakona o obnovi i program stambenog zbrinjavanja koji su jučer predstavljeni.