Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

INDEKSI PALI

Čim je burza jutros otvorena dionica Credit Suissea potonula više od 60 posto

Autor: Hina

20.03.2023. 11:00
Čim je burza jutros otvorena dionica Credit Suissea potonula više od 60 posto

Foto: ReutersNa europskim su burzama u ponedjeljak ujutro indeksi pali, a cijena dionice Credit Suissea potonula je više od 60 posto jer je UBS preuzeo tu banku po puno manjoj cijeni od njezine donedavne tržišne vrijednosti. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,4 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo gotovo 4 posto.


Jutros je londonski FTSE indeks skliznuo 1,53 posto, na 7.223 boda, dok je frankfurtski DAX pao 1,61 posto, na 14.530 bodova, a pariški CAC 1,45 posto, na 6.824 boda.


Tijekom vikenda švicarske monetarne vlasti uspjele su isposlovati dogovor prema kojemu će UBS kupiti Credit Suisse za 3,2 milijarde dolara, no uz goleme otpise druge po veličini švicarske banke, što je dovelo do velikih gubitaka dioničara i vlasnika obveznica Credit Suiseea.
To preuzimanje trebalo je umiriti ulagače na burzama, no ulagači se pitaju koliko su duboki problemi Credit Suissea, kada je ta banka pristala na preuzimanje po toj cijeni. Stoga se ulagači plaše prelijevanja problema i nove bankarske krize.


Cijena dionice Credit Suissea potonula je jutros više od 60 posto, a UBS, najveće švicarske banke, gotovo 9 posto. Zbog toga je indeks bankarskog sektora pao 3,2 posto, na najnižu razinu u tri mjeseca.


I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu 1,6 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 1,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,5 i 2,6 posto.


Prošloga je tjedna financijska tržišta uzdrmala propast dvije američke banke – Silicon Valley (SVB) i Signature – kao i problemi nekoliko drugih banaka, uključujući First Republic.


Kako bi umirile tržišta, središnje banke, uključujući američki Fed, Europsku i japansku središnju banku, uspostavile su zajednički program za podršku likvidnosti na tržištima. No, čini se da napori monetarnih vlasti nisu zasad umirili ulagače.


Tim više što je objavljeno da su prošloga tjedna američke banke iz izvanrednog programa Feda za likvidnost povukle rekordne 153 milijarde dolara, dok štediše u SAD-u i dalje povlače depozite iz banaka.


Zbog toga su trenutno u minusu i američki terminski burzovnih indeksi, između 0,7 i 1 posto, što najavljuje pad cijena dionica na Wall Streetu na početku trgovanja u ponedjeljak.