Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

EUROPSKI ŠEF DIPLOMACIJE

Borrell se u Jordanu sastao s iranskim kolegom

Autor: Hina

20.12.2022. 13:42
Borrell se u Jordanu sastao s iranskim kolegom

Foto: ReutersŠef europske diplomacije Josep Borrel rekao je u utorak da je od svojeg iranskog kolege Hoseina Amir-Abdolahiana na sastanku u Jordanu zatražio da Iran prekine represiju nad prosvjednicima i pružanje vojne potpore Rusiji.


Sastanak, prvi na toj razini između dviju strana od kolovoza, dogodio se na margini regionalnog samita na Mrtvom moru. Dogodio se u trenutku kada su pregovori o iranskom nuklearnom programu između Teherana i velikih sila u zastoju.


Europski koordinator za te pregovore koji se vode u Beču Enrique Mora i glavni iranski pregovarač Ali Bagheri također su sudjelovali na sastanku, izvijestila je agencija Irna.
“Neophodan sastanak s iranskim ministrom… u vrijeme pogoršanja odnosa između EU-a i Irana”, tvitao je Borrell. “Istaknuo sam da odmah treba prekinuti pružanje vojne potpore Rusiji i internu represiju u Iranu”, dodao je.


EU je prošli tjedan uveo novu seriju sankcija Teheranu zbog represije nad sudionicima prosvjeda koji potresaju zemlju od smrti u pritvoru sredinom rujna mlade Iranke kurdskog podrijetla.


Amir-Abdolahian je “osudio pristup zapadnih zemalja koji se sastoji u podupiranju pobunjenika i nametanja ilegalnih sankcija” njegovoj zemlji “pod lažnim izgovorom zaštite ljudskih prava”, priopćilo je njegovo ministarstvo.


EU je sankcionirao proizvođače dronova i zapovjednike iranskog ratnog zrakoplovstva koje optužuje da su upleteni u prodaju dronova Rusiji koja ih koristi u ratu u Ukrajini.


Teheran tvrdi da nikada nije poslao Rusiji oružje za korištenje u tom sukobu, a Amir-Abdolahian poručio je u utorak da je njegova zemlja “spremna riješiti sve nesporazume… s ukrajinskom stranom”, po priopćenju.


Borrell je rekao da su dvije strane dogovorile da će “održavati otvorenima komunikacijske kanale i obnoviti” nuklearni sporazum. S tim u vezi, iranski dužnosnik “savjetovao” je Europljanima da usvoje “konstruktivan i realističan” pristup.


Iran i velike sile pokrenuli su u travnju 2021. u Beču pregovore o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. koji je jamčio civilni karakter iranskog nuklearnog programa. No pregovori su u zastoju.


Zapeli su na pitanju prisustva tragova obogaćenog urana na tri lokacije za što Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) traži objašnjenja.


Izaslanstvo IAEA-e sastalo se u ponedjeljak s dužnosnicima u Iranu, među kojima je bio Mohamad Eslami, čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju, po iranskoj agenciji Isni.