Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Borba za prvu meč loptu

Autor: Roman Morović

31.05.2009. 22:00
Borba za prvu meč loptu

Foto: Zvonko KUCELINSvega 43 sata nakon završetka druge utakmice finala doigravanja prvenstva Hrvatske protiv Cibone košarkaši Zadra već su bili u autobusu na putu za Zagreb gdje večeras igraju treću finalnu utakmicu s vječnim rivalom. Rezultat u seriji je izjednačen 1-1, a momčad koja danas dođe do pobjede u petak će u Zadru imati prvu meč loptu za osvajanje naslova prvaka. Hoće li Zadar uspjeti napraviti „brejk” i prebaciti prednost domaćeg terena na svoju stranu ili će Cibona tu prednost, stečenu u ligi za prvaka, zadržati i onda bez opterećenja otputovati u Zadar na četvrtu utakmicu, svjesna da i ako izgubi igra petu odlučujuću pred svojom publikom?
 Pitanje je to na koje je u ovom trenutku nemoguće dati odgovor. Obje su momčadi u prve dvije utakmice pokazale svoje dobre i loše strane, svoje vrline i mane, a pobjeđivala je ona momčad koja je u 40 minuta uspjela bolje sakriti svoje slabosti, odnosno bolje iskoristiti svoje kvalitete i nametnuti svoj način igre. Niti pobjeda Cibone u Zagrebu, niti pobjeda Zadra u drugoj utakmici u Zadru gotovo nikada nisu dolazile pod znak pitanja iako se razlika čitavo vrijeme vrtila oko desetak poena. Domaćin je u oba slučaja zadržao visoki nivo igre i koncentracije od prve do posljednje minute, a svi pokušaji gosta da pokuša nešto preokrenuti u svoju korist nisu urodili plodom. Zadrani to svakako danas žele promijeniti jer znaju da za obranu naslova prvaka moraju barem jednom slaviti u Zagrebu.
Ponoviti igru iz druge utakmice
– Očekuje nas treća finalna utakmica s Cibonom i to svega tri dana nakon druge tako da nismo imali puno vremena za pripremu. Jednostavno je premalo vremena između subote i utorka da bi uveli neke novosti ili nešto bitno promijenili u našoj igri. Stoga ćemo pokušati zadržati otprilike isti koncept kao i na drugoj utakmici u Zadru koju smo odigrali vrlo dobro. To znači da ćemo pokušati limitirati Cibonu i ne dozvoliti joj da se razigra i raspuca, odnosno što bolje zaustaviti njene ključne igrače. Ako nam samo jedan od njih zabije malo veći broj poena to im neće biti dovoljno za pobjedu što se vidjelo na posljednjoj utakmici. Jasno, ako se razigraju dvojica ili trojica mogu nam stvoriti velike probleme i zato to moramo spriječiti odmah od početka susreta. Nemoguće je uvijek sve obaviti kako treba tako da će nam i večeras sigurno netko iskočiti ali mi se moramo potruditi da takvih bude što manje. U posljednje dvije utakmice nam je uglavnom iskakao Anderson i sigurno je da ćemo njega pokušati što više limitirati. U prvoj utakmici smo dopustili i Kusu da se razigra što nam se ne smije ponoviti, a određene probleme su nam znali stvoriti i njihovi centri Homan i Prkačin. Prema tome, naš cilj u ovoj trećoj utakmici će biti limitirati te ključne Cibonine igrače kako se oni već na startu ne bi razigrali jer ih je onda kasnije puno teže braniti – kazao je u najavi utakmice trener Zadra Zmago Sagadin.
Zadrova obrana i Cibonin napad
Susret Zadra i Cibone između ostalog je i susret dvije različite trenerske filozofije, Ciboninog (Perasovićevog) napada i Zadrove (Sagadinove) obrane. U prvoj utakmici pobijedio je napad, u drugoj obrana, a u trećoj?
– Ponovno će odlučivati naša obrana i njihov napad. Tko pobijedi u tom duelu, dobit će utakmicu. Što se skoka tiče, iako obje momčadi daju sve od sebe da ga dobiju čini mi se da je on sve više izjednačen. Pritom brojim samo ofenzivne skokove jer prevlast u skoku znači da ti protivniku uzmeš više lopti pod njegovim košem nego što ih on uzme pod tvojim. U prve dvije utakmice smo tu bili u egalu jer se Cibona strahovito trudila da nam oduzme taj ofenzivni skok. Naravno, mi ćemo i dalje davati sve od sebe da dobijemo taj duel u skoku.
Najviše problema Zadru do sada je zadavao Alan Anderson, no u drugoj utakmici lijepo se moglo vidjeti kako jedan igrač ne može sam dobiti utakmicu. Anderson je pokušavao i pokušavao, no sam jednostavno nije mogao. U prvoj utakmici pomogli su mu u velikoj mjeri Kus i Prkačin, no u Zadru Prkačina nije bilo (upitan i za večerašnji susret), a Kus se na parketu nije ni vidio tako da je Cibona praktički ovisila samo o jednom igraču što se pokazalo nedovoljnim. Večeras će se najbolje moći vidjeti jesu li ili nisu Zadrani nešto naučili iz prve, odnosno Zagrepčani iz druge utakmice. Trener Zadra Zmago Sagadin vjeruje da njegovi igrači neće ponoviti greške koje su radili na prvoj utakmici u Zagrebu.
Smanjiti broj pogrešaka
– Ovih dana sam pokazivao igračima neke slabosti i greške koje smo radili na proteklim utakmicama. U ovom trenutku nam je najveća slabost povratak u obranu nakon ponekog brzopletog šuta protiv zone. Na prvoj utakmici smo primili čak 16 laganih poena zbog toga, a u drugoj smo već bili nešto bolji i primili dvostruko manje, osam. Sada se moramo potruditi da nastavimo smanjivati taj njihov broj laganih koševa i da ih po tom pitanju limitiramo na minimum. Osim toga, u prvoj i drugoj utakmici smo napravili dosta pogrešaka u napadu, tkz. turnovera i tu još imamo mnogo rezerve. Na posljednjoj utakmici smo ih imali čak 14 i to isto moramo bitno smanjiti.
Treća utakmica neće odlučiti prvaka Hrvatske ali će momčad koja pobijedi doći na samo jedan korak do tog cilja. Napetost raste iz utakmice u utakmicu i za očekivati je da će ovoga puta tenzije na parketu biti još više nego što su bile na prethodna dva susreta, naravno, sve u sportskim okvirima.
– Očekujem izjednačenu utakmicu. Normalno je da će tu biti i nervoze jer što se finalna serija bliži kraju to je nervoza sve prisutnija. Svaka utakmica je iznimno važna, ulog je velik i sigurno je da ni oni ni mi nećemo popustiti. Mi ćemo sigurno napraviti sve što je u našoj moći da dobijemo utakmicu u Zagrebu i onda u našoj dvorani odlučujemo o naslovu prvaka Hrvatske – zaključio je Sagadin.


 RANČIĆ POD UPITNIKOM


– Svi su zdravi osim Damira Rančića. Kao što znate upala uha i temperatura se ne mogu izliječiti igranjem i treniranjem, već antibioticima. On je odlično odradio drugu utakmicu i svaka mu čast što je izdržao. Nadam se da neće doći do nekog pogoršanja, prije svega povećanja temperature jer bi mu to onemogućilo igranje. On će sve do pred početak utakmice biti pod upitnikom jer ako mu temperatura naraste, normalno je da nećemo riskirati i da on neće igrati. Moguće je da ne zaigra kako bi ga sačuvali za četvrtu utakmicu ali ako bude dobro sigurno će igrati jer je on u posljednje vrijeme jedan od naših najraspoloženijih igrača. Svi ostali su dobro i normalno treniraju – izvijestio je Sagadin o zdravstvenom stanju svojih igrača.
 MACURA SPREMAN


Nakon što u drugoj finalnoj utakmici u Zadru nije odigrao niti minute, mnogi su se zapitali što je sa krilnim centrom Zadra Jerom Macurom, koji je ove sezone imao dosta problema s ozljedom koljena. Sagadin ističe kako je Macura zdrav, te kako su razlozi njegova ne igranja bili isključivo taktičke prirode.
– Anderson je igrao 20-25 minuta na poziciji četvorke i Macura bi tu teško pokrivao vanjskog igrača. Kada oni igraju sa dva teška centra, dakle ako igra Prkačin, onda mi možemo uključiti i Macuru.


 POTREBNA PODRŠKA NAVIJAČA


Zadarski su navijači na prvoj utakmici u Zagrebu, a posebno na drugoj u Zadru bili velika podrška svojim igračima. Trener Zmago Sagadin nada se da će tako biti i večeras.
– Nadam se i priželjkujem da ćemo i u Zagrebu imati podršku naših navijača jer nam ona zaista puno znači. Vjerojatno i među njima temperatura raste ali pošto je radni dan znam da ne mogu baš svi odvojiti vrijeme za put u Zagreb. Prošli put su bili dobri ali mi tada nismo bili dobri. Nadam se da će ovaj put biti barem toliko brojni kao i posljednji, ako ne i brojniji, te da ćemo im mi uzvratiti na parketu – kaže Sagadin.


 FINALE


1. utakmica Cibona – Zadar 86:75
2. utakmica Zadar – Cibona 83:72
3. utakmica Cibona – Zadar (18)
4. utakmica Zadar – Cibona (petak, 18)
Ev. 5. utakmica Cibona – Zadar (utorak, 9.6.)