Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Bandić donatoru osigurao biznis od 350 tisuća kuna

Autor: Novi list

25.01.2010. 23:00
Bandić donatoru osigurao biznis od 350 tisuća kuna

Foto: FAHGrad Zagreb direktnom je pogodbom ugovorio radove s tvrtkom Vodotehnika, koja je u dva navrata uplatila po 50 tisuća kuna doprinosa Bandićevoj predsjedničkoj kampanji
Dok se izabrani predsjednik Ivo Josipović mirno, neopterećen novčanim problemima, može pripremati za predstojeću inauguraciju jer je u kampanji potrošio točno onoliko novca koliko je i skupio – 8,95 milijuna kuna, konačna izvješća o financiranju predsjedničke kampanje pokazala su debeli minus na računu izbornog gubitnika Milana Bandića. Zagrebački gradonačelnik u kampanji je skupio 8,6 milijuna kuna a potrošio čak 15,27 milijuna te je u gubitku 6,66 milijuna kuna! Kako će ih platiti, u njegovom stožeru ne žele otkriti.
– Kako budu dolazile fakture tako će ih stožer Milana Bandića plaćati. Nije zakonska obveza da objašnjavamo kako ćemo plaćati svoje dugove, nego da izvjestimo koliko smo prikupili, a koliko potrošili, nesklon je opširnijim objašnjenjima inače razgovorljivi Bandićev glasnogovornik Nedžad Haznadar. Neki bliski Bandićevi suradnici neslužbeno, pak, objašnjavaju da nema zime za plaćanje dugova iz kampanje.
– Nama donacije još stižu, a vjerojatno će i dalje stizati s obzirom na događaje koji će uslijediti, objašnjava naš sugovornik blizak Bandiću, aludirajući na priču o skorom osnivanju nove stranke Milana Bandića.
No, posao koji je jučer, 26. siječnja, svega petnaestak dana nakon izbora, Grad Zagreb direktnom pogodbom sklopio s tvrtkom Vodotehnika, jednim od većih donatora Bandićeve kampanje, pobuđuje sumnju na to da bi Bandić priču o financiranju svoje predsjedničke avanture mogao zatvoriti onako kako ju je i započeo – nenamjenskim trošenjem proračunskog novca građana Zagreba.
Na oglasniku javne nabave u Narodnim novinama jučer je objavljena obavijest kako je Grad Zagreb direktnom pogodbom tvrtki Vodotehnika povjerio radove na vodovodnim instalacijama na rekonstrukciji dijela Jadranske avenije i Ulice Remetinečki gaj za potrebe zagrebačke “Arene”. Posao je težak 350 tisuća kuna i u obavijesti nije objašnjeno zbog čega se posegnulo za pregovaračkim postupkom bez prethodne javne nabave. Tvrtka Vodotehnika u dva je navrata, prema konačnom financijskom izvješću objavljenom na Bandićevim stranicama, uplatila po 50 tisuća kuna doprinosa njegovoj predsjedničkoj kampanji.
Vodotehnika je jedan od najčešćih poslovnih partnera Grada Zagreba kada je riječ o vodovodnim instalacijama i kanalizaciji. Samo u 2006. godini ta je tvrtka, prema statističkim podacima iz izvješća o javnoj nabavi, s Gradom Zagrebom sklopila poslove vrijedne 29 milijuna kuna. Među ostalim, radili su vodovod u Paruževici, Horvatima, Savici-Šanci, kanalizaciju u ulicama u Svetoj Klari, Zadvorskoj…
Vraća li Bandić na ovaj način, iz proračuna Grada Zagreba, zaostale dugove iz kampanje svojim vjernim donatorima? U njegovom stožeru i Gradu Zagrebu, naravno, opovrgavaju takav scenarij.
– Radi se o dodatnim radovima koji se temelje na osnovnom ugovoru koji je Grad Zagreb sklopio s Vodotehnikom još 2008., objašanjava Božo Merlin, suradnik pročelnika Gradskog ureda za graditeljstvo. No, Merlin nema pravo objašnjenje kako to da u toj obavijesti o sklapanju direktne pogodbe nigdje ne stoji da se radi o dodatnim radovima, dok se u desetak sličnih objava na oglasniku javne nabave Narodnih novina izričito navodi da Grad Zagreb sklapa ugovore zbog dodatnih poslova.
Izvješće o financiranju Bandićeve kampanje pokazuje vrlo zanimljivu strukturu donatora – od privatnih osoba, “malih ljudi” kako ih je kampanji nazivao Bandić, u njegov se stožer slilo čak 7,98 milijuna kuna ili 92 posto od ukupno prikupljenih sredstava. Zanimljivo je da ogroman broj od 287 “malih ljudi” raspolaže s ne tako malim novcem jer je svaki četvrti donator dao više od 50 tisuća kuna, a više od dvadeset njih dalo je maksimalnih 90 tisuća kuna. Bandić je od tvrtki dobio 629 tisuća kuna, najviše od tvrtke Filip Trade, 300.000 kuna.
Josipoviću je najveću donaciju dala tvrtka Dioki Roberta Ježića, koja je i vlasnik Novog lista – 200.000 kuna, a slijedi Visoka poslovna škola Libertas s 50.000 kuna. Privatne osobe koje su donirale Josipovića davale su znatno skromnije doprinose od onih koji su se slijevali na Bandićev račun. Najviše je, 75 tisuća kuna, donirao jedan od čelnika Atlantic grupe Neven Vranković, te Ivanka Vranković koja je dala 40 tisuća kuna. Većina iznosa kreće se ispod pet tisuća kuna. SDP je donirao Josipoviću 6,8 milijuna kuna od čega 2,6 milijuna kuna u novcu, a ostatak u uslugama. Zanimljivo je da je jedino Josip Leko, predsjednik Glavnog odbora, od ljudi iz vrha SDP-a i privatno donirao Josipovićevu kampanju, izdvojivši čak 50 tisuća kuna. Ni čelnik stranke Zoran Milanović ni itko od članova predsjedništva nije na popisu donatora.