Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

veći za 24,3 posto

Američko ministarstvo očekuje rekordan prihod u poljoprivredi

Autor: Hina

02.12.2022. 12:11
Američko ministarstvo očekuje rekordan prihod u poljoprivredi

Foto: ReutersSkok cijena žitarica i stoke u ovoj godini podići će prihod u američkoj poljoprivredi na povijesno visoku razinu, procijenilo je ministarstvo poljoprivrede.


Ukupni prihod u nominalnom izrazu bit će veći za 24,3 posto i iznosit će 541,3 milijarde dolara. U ratarstvu porast će za 19 posto, na 285 milijardi dolara, a značajan motor rasta bit će prodaja kukuruza, soje i pšenice.


Još će snažnije porasti ukupni prihod stočara, za 31 posto, na 256 milijardi dolara, procjenjuje ministarstvo. Neto prihod u poljoprivredi porast će u ovoj godini 13,8 posto na 160,5 milijardi dolara, pokazuju izračuni.
Prilagođen za inflaciju, neto prihod dosegnut će najvišu razinu od 1973. godine, a neto gotovinski prihod bit će najveći otkada ministarstvo objavljuje podatke.


Neto gotovinski prihod obračunava se u godini prodaje, a neto prihod u godini proizvodnje i uključuje faktore poput pada vrijednosti imovine poput poljoprivredne opreme.


Snažno će u ovoj godini porasti i troškovi proizvodnje, dodaje ministarstvo, dodavši da će u nominalnom izrazu biti viši u gotovo svim stavkama, a najviše bi u dolarima trebali porasti troškovi stočne hrane i gnojiva, vapna i drugih inputa povezanih s tlom.


Najveći postotni skok trebali bi pak zabilježiti troškovi goriva i nafte, za 47,4 posto, na 20,5 milijardi dolara. Slijede troškovi kamata koji bi trebali porasti za 41 posto, na 27,4 milijarde dolara.


Dug poljoprivrednika trebao bi u nominalnom izrazu porasti za 5,9 posto. Kada se prilagodi za inflaciju, bit će na razini prošle godine, procjenjuje ministarstvo.