Četvrtak, 30. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Moždani udar

Laku noć, monsinjore, dobro jutro brate!

Autor: Ante Mihić

07.12.2022. 19:44
Laku noć, monsinjore, dobro jutro brate!


Livijo Marijan, dok žurimo prema ‘vapor’, on za Veli Iž ja za Zaglav i Sali, govori mi kako je riječki nadbiskup Mate Uzinić poslao pismo svim župama tamošnje nadbiskupije u kojoj poziva svećenike, kršćane kako on više neće koristiti svoj grb, kako se svećenike više ne treba oslovljavati velečasnima, donovima, monsinjorima, preuzvišenima… Svi smo braća.


Zanimljiv je biskup Mate. Svojim izjavama iskoračuje iz amorfne mase naših biskupa. Izaziva, riječi mu nisu ritualne, prigodne, već sirove, životno stvarne. Ne slažu se sa njim. Ljuti su na njega. E, Mate, Mate. E papa Frane, papa Frane.


Kako čitam Matina pisma?
Podsjeća me na rimskoga biskupa papu Ivana XXIII koji je u sakristiji bazilike svetoga Pavla izvan zidina u Rimu najavio Drugi vatikanski sabor. »Iziđite iz svojih toplih ovčinjaka. Skinite sa sebe svilu i kadifu, nerc i kraljevska krzna. Iziđite u svijet, osjetite mirise i smradove ljudi. Budite s ljudima.«


Ne monsinjori, ne donovi, ne preuzvišeni. Braća smo.


«Nikog ne zovite učiteljima. Jedan je vaš Učitelj, Krist. Nikoga ne zovite ocem. Jedan je vaš otac, Otac nebeski. Vi ste svi braća« reče Isus iz Nazareta.


Iza Matinih riječi skriva se dvostrukost života Crkve. Crkva Evanđelja Isusa Krista i crkva povijesti koja je često bila jaka politička forma sa svojom ogromnom moći. Iz te Crkve rađali su se ratovi, inkvizicija, volja za moći, čežnja za posebnošću i nadmoći nad drugima.


Braća i sestre ne čeznu za posebnošću. Braća i sestre su, svaki na svoj način, drugačija.


Tko čezne za moći i posebnošću, tko se iza moći i posebnosti skriva bit će ogorčen i ljut na nadbiskupa Uzinića. Kome je do autentične Crkve Evanđelja Isusa Krista lako će sa sebe skinuti ruho preuzvišenosti i obući kostrijet evanđelja. Temelj biti brat i sestra jest ljubav. Temelj nadmoći je kompleks.


Fantastično je biti slobodan od ruha moći i preuzvišenosti i biti čovik. Biti uz,ne biti nad, u suverenoj drugačijosti.


Livijo Marijan je đakon grkokatoličke Križevačke eparhije. Grkokatolici se pokoravaju prvenstvu rimskog biskupa pape, a žive običaje, liturgiju,stil i zakonitosti pravoslavlja. Crkve su u svojim sadržajima bogatije i kompleksnije nego što se o tome i zna i govori. Svi smo braća i sestre.